CFD trading på nett

CFD trading på nett

CFDer er kjent som et komplisert finansielt instrument. Ofte kan vi også lese om tradere som har tapt mye penger ved å trade CFD. Ved å ha god kunnskap om hva dette produkter er og hvordan det fungerer kan dette gi deg veldig gode tradingmuligheter i flere forskjellige markeder. 

Hva er CFD?

CFD er en forkortelse for Contract for Difference. På norsk er de ofte omtalt som forskjellskontrakter. Selve kontrakten er satt sammen av futures på det underliggende instrumentet. CFDer har til hensikt å i størst mulig grad speile kursutviklingen til det underliggende produktet. Når future-kontraktene i CFDen nærmer seg innløsning vil de skiftes ut. På den måten trenger ikke du å selge deg ut av CFDen og kjøpe nye dersom du har en mer langsiktig posisjon. 

Ved trading av CFD har du en annen risikoprofil enn sammenlignet med for eksempel aksjer. I tillegg til markedsrisiko og selskapsrisiko for aksjen vil du også få en motpartsrisiko fra markedsplassen du trader CFD på. På grunn av denne risikoen er det viktig å kun handle CFD på regulerte markedsplasser. Du vil da i større grad være beskyttet mot motpartsrisikoen.

Det er flere fordeler ved å trade CFDer fremfor det rene underliggende produktet. Du finner nemlig veldig mange forskjellige typer CFDer. Med CFDer får du også tilgang til flere forskjellige markeder. Trader du for eksempel aksje med CFDer vil du ha enkel tilgang til CFDer for aksjer notert i for eksempel Oslo, New York, Tyskland og mange andre børser. I tillegg er ofte kostnaden ved å trade CFD lavere enn trading av for eksempel aksjer. Vi skal heller ikke glemme at markedsplassene som tilbyr trading i dette produktet også ofte gir deg flere fordeler. Du får for eksempel gratis realtidskurser, nyhetsoppdateringer og tradingprogram hvor du kan lage tekniske analyser. 

Ulike typer CFD

En av de store og viktige grunnene til at mange foretrekker CFDer når de driver med trading på nett er tilgangen til flere forskjellige markeder. På markedsplassene som tilbyr dette gir deg nemlig tilgang til et utrolig stort utvalg av CFDer for aksjer notert på alle de største børsene rundt om i verden. Når du samtidig kan kjøpe CFDer for indekser, råvarer og valuta kan du sette sammen en bred portefølje som gir deg god risikodiversifisering.

  • Aksjer
  • Indekser
  • Råvarer
  • Valuta
  • Kryptovaluta

Gearing og shorting

To andre viktige fordeler med CFD trading er gearing eller aksjekreditt og shorthandel. Ofte kan du få en høyere gearing på posisjoner med CFDer enn hva du for eksempel kan få dersom du trader aksjer. Samtidig er det viktig å kjenne til at den økte belåningen også fører med seg økt risiko.

Shorting kan være vanskelig å få gjennomført i praksis siden du er avhengig av en investor som er villig til å låne ut aksjene sine. Dette er en problemstilling du kan unngå ved å bruke CFD til shorthandel. Disse kontraktene er nemlig konstruert slik at du kan selge CFDer. På den måten kan du innta en short-posisjon på samme måte som du kan kjøpe CFDer og ta en long-posisjon.

Slik trader du CFD på nett

Tilgangen til markedsplasser for CFD trading har blitt større og ikke minst bedre over de siste årene. Det har blitt mye mer regulering og tilsyn til disse markedsplassene fra regulatører. Dette har ført til at disse tradingsidene langt tryggere enn det de har vært tidligere. Tjeneste de ulike markedsplassene de forskjellige tilbyr er også langt bedre enn før. I dag har du gratis realtidskurser, nyheter og ikke minst gode programmer for teknisk analyse.

Markedsplassene du kan lese om på denne siden, eToro og Plus500 er alle kjent som noen av de beste markedsplassene for trading av CFDer. Alle tre har flere fellestrekk, men det er også flere forskjeller som du kan lese mer om i våre tester av tradingsidene. Vi anbefaler at du besøker alle de tre nettsidene for se hvilken som passer best for deg før du gjør innskudd og begynner å trade. På nettsidene kan du også åpne en gratis treningskonto slik at du kan teste ut tjenestene før du begynner med trading på nett.